WARSZTATY: Jarmark Jadwiżański
W tym roku przygotowaliśmy niezwykle aromatyczne warsztaty, na których będziemy gotować, degustować i opowiadać o kuchni średniowiecznej, a w szczególności o ziołach i ich zastosowaniu w dawnej kuchni wieków średnich. Przygotujemy aromatyczne gulasze, magicznie wygładzające peelingi, naturalnie barwione torby lniane i teatrzyk marionetkowy, z tego, co „pod ręką”.
Zapisy przez biletyna.pl!
🍵 Warsztaty ziołowej kuchni średniowiecznej z Mlecznymi Braćmi
Rycerski kociołek z Pestko – w średniowiecznej kuchni rządziła kasza oraz warzywa. Z tych składników przygotujemy pożywny kociołek pełen dobrego smaku. Wszystko uzupełniony dodatkiem Pestko.
- godz. 12 – 13 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl
🍲 Średniowieczny gulasz cebulowy na Runie Słonecznikowym – dawna kuchnia polska opierała się na prostych potrawach z płodów rolnych. Znano i wykorzystywano marchew, ogórki, kapustę, rzepę, koper ogrodowy oraz cebulę. Tym razem przygotujemy właśnie gulasz z cebuli pełne smaków i aromatu.
- godz. 14 – 15 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl
☕ Komponowanie naparów ze słowiańskich ziół – zioła od zawsze miały wielką moc. Wiedzieli o tym dawni Słowianie, którzy chętnie wykorzystywali je do potraw oraz naparów. Rośliny zielone dzieli się na przyprawowe i lecznicze. Zioła, których dziś używamy, najczęściej pochodzą ze sklepów (niewielu z nas wciąż je hoduje). Czasami zdarza się, że po „ziółka” lecznicze idziemy do apteki, lub jeśli się na tym znamy, zbieramy je z pól, lasów i łąk. Podczas warsztatów każdy z uczestników przygotuje własną kompozycję ziół.
- godz. 16 – 17 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl
🌺 Warsztaty robienia ziołowych peelingów z Makutu
Zapraszamy na warsztaty z produkcji pachnących, kolorowych peelingów. Użyjemy do tego suszonych ziół, owoców, olejów i maseł roślinnych, cukru, soli, kawy, naturalnych olejków eterycznych. Będziemy mieszać, wąchać, rozdrabniać, próbować i … smakować, bowiem kosmetyki są jadalne, wegańskie, zdrowe i w 100% naturalne!
Stworzymy peeling „trzy w jednym”, który myje, peelinguje i pielęgnuje jak krem – taki „dżem do mycia” zamiast mydła i kremu.
W trakcie gdy uczestnicy będą przygotowywać produkty dla siebie (do wyboru mają dwa rodzaje peelingu) prowadząca warsztaty opowie na czym polega zdrowa i naturalna pielęgnacja, czego warto unikać, a które nawyki zmienić. Opowie o ziołach, ich zastosowaniu i wykorzystaniu w pielęgnacji, tak by nawet po warsztatach można w domu tworzyć swoje ziołowe preparaty.
- godz. 13 – 14 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 50 zł | bilety: biletyna.pl
- godz. 15 – 16 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 50 zł | bilety: biletyna.pl
Każdy uczestnik warsztatu wyjdzie z pięknym słoiczkiem (120ml) zrobionego przez siebie i dla siebie pachnącego kosmetyku naturalnego.
🌾Roślinne drukowanie na torbach
Warsztaty tworzenia druków roślinnych na torbach. Używając naturalnych, bawiących właściwości chlorofilu – odpowiedzialnego za zieloność liści – uruchomimy zieloną drukarnię. Na warsztatach, przy wykorzystaniu naturalnych składników – ziół i rosnących w okolicy roślin będziemy tworzyć roślinne wzory na lnianych torbach. Warsztaty mają formę otwartą, można dołączyć w każdej chwili. Dla uczestników zapewniamy lniane torby i rośliny. Warsztaty poprowadzi: Anna Lewińska z Centrum Kultury Zamek.
- godz. 12 – 18 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 15 zł | bilety: biletyna.pl
W cenie: torba lniana i materiały niezbędne do przygotowania nadruków. Do warsztatów można dołączyć w dowolnym momencie.
🎪 Recyklingowe marionetki
Dla zachęconych teatrem marionetkowym widzów oferujemy bezpłatne warsztaty tworzenia własnych marionetek. Pokażemy wam, że za pomocą prostych materiałów, które znajdziecie w każdym domu możecie stworzyć własne marionetki i zaprojektować zabawne postaci, które będą poruszać się na sznurkach. A od tego już tylko krok do stworzenia własnego przedstawienia. Zapraszamy do zabawy dzieci wraz z rodzicami. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Jamroszczak z Centrum Kultury Zamek.
- godz. 11 – 18 | fosa zamkowa
- wstęp wolny, można dołączyć w każdej chwili
🌿 Wykład Zioła Dolnego Śląska Barbary Jakimowicz-Klain
Od wieków ziołami przyprawiano jedzenie – dla smaku i zdrowia, a także dla konserwacji. Od wieków też wprzęgnięto zioła w służbę urody i podtrzymywania młodości. Używano ich w Azji, Arabii, w rejonie śródziemnomorskim, a także w innych rejonach Europy. Nie inaczej było na Dolnym Śląsku.
Wszystkie przyprawy były dawniej stosowane jako środki lecznicze. Przypisywano im nawet magiczną moc. Były używane przez czarowników i składane bogom w ofierze. Nie można się było bez nich obejść przy sporządzaniu najróżniejszych środków leczniczych, napojów czarodziejskich i miłosnych. Przede wszystkim jednak zioła nadawały odpowiedni smak potrawom.
Jakich informacji na temat ziół w pożywieniu Słowian dostarczają nam źródła archeologiczne, archeologia doświadczalna, etnografia, badania interdyscyplinarne? Czy zioła wykorzystuje się w historycznej rekonstrukcji kulinarnej? Jakie zioła uprawiano w przyklasztornym ogrodzie – wirydarzu – świętej Jadwigi Śląskiej? Kim byli karkonoscy laboranci? A jaką rolę zioła odgrywają dzisiaj w kuchni domowej, w gastronomii, w dosmaczaniu produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych?
🍯 Prezentacja Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska
🍶 RekoGastronomia degustacja potraw wg historycznych przepisów
🍺 Browary rzemieślnicze ze specjalną ziołową ofertą piw: Warsztat Piwowarski, Probus, Nepomucen