Czaisz? w Międzynarodowy Dzień Herbaty 2018
W tym roku III edycja Festiwalu Herbaty CZAISZ? odbędzie się 15 grudnia 2018, dokładnie w Międzynarodowym Dniu Herbaty. Jego obchody zostały zainicjowane w roku 2004, podczas Światowego Forum Społecznego i po raz pierwszy były zorganizowane 15 grudnia 2015 w New Delhi. Rok później centrum wydarzeń była Sri Lanka ale dzień teń uczczono w wielu krajach azjatyckich, m.in. w Bangladeszu, Nepalu, Wietnamie, Indonezji, Kenii, Tanzanii. Święto to systematycznie poszerza swój zasięg i tworzy wspólnotę ludzi zainteresowanych herbatą. Międzynarodowy Dzień Herbaty ma na celu popularyzację tego napoju, uświadomienie konsumentów o bogatej kulturze herbaty oraz zwrócenie uwagi rządom i obywatelom na wpływ globalnego handlu herbatą na pracowników i plantatorów.
Podczas Festiwalu Czaisz? odbędzie się cykl tematycznych wykładów, na których z wykorzystaniem naszych Gości-podróżników, znawców i ludzi osobiście doświadczonych pracą przy herbacie, udamy się do Azji Wschodniej. W sali wystawienniczej będzie czekać kilkunastu wyjątkowych wystawców, sprzedawców wysokogatunkowej herbaty, oryginalnego jedzenia i wykwintnych smakołyków, a także ceramików specjalizujących się w naczyniach do herbaty. Kolejną atrakcją będzie cykl warsztatów i degustacji, podczas których nie zabraknie najbardziej wyszukanych herbat, ale też nauki jedzenia pałeczkami, czy warsztatów dla dzieci. Dla wypełnienia wrażeń będzie można podziwiać wystawę fotografii z Sri Lanki autorstwa Dominiki Kustosz.
12:00 – 20:00 – Bazar dla smakoszy: stosika z wyśmienitą herbatą, specjalistyczną ceramiką, ciastami i innymi łakociami nie tylko do herbaty.
Sala główna:
12:00 Anna Gołkowska i Anna Walczak: Degustacje dla dzieci
13:50 – 14:30 Otwarcie Festiwalu wraz z koncertem gongów i mis tybetańskich (Magdalena Wołoszyn)
14:30 – 16:00 Pyza made in Poland czyli Wiktoria Górecka: Turystyka kulinarna w krajach dziedzictwa konfucjańskiego: Japonia, Korea, Wietnam i Chiny
16:00 – 17:30 Adam Křiva, Dobrá Čajovna Olomouc: Dělníkem čaje v Kyotu – Herbaciany robotnik w Kioto
17:30 – 19:00 Jan Drchal, Dobrá čajovna Kutná Hora: GUSHU aneb malý muž a velké čajové stromy – GUSHU albo mały człowiek i wielkie drzewa herbaciane.
19:00 – 21:00 Robert Maciąg: Kultury Świata: Chiny – Kraj ludzi i krajobrazów
13:50 – 14:30 Otwarcie Festiwalu wraz z koncertem gongów i mis tybetańskich (Magdalena Wołoszyn)
14:30 – 16:00 Pyza made in Poland czyli Wiktoria Górecka: Turystyka kulinarna w krajach dziedzictwa konfucjańskiego: Japonia, Korea, Wietnam i Chiny
16:00 – 17:30 Adam Křiva, Dobrá Čajovna Olomouc: Dělníkem čaje v Kyotu – Herbaciany robotnik w Kioto
17:30 – 19:00 Jan Drchal, Dobrá čajovna Kutná Hora: GUSHU aneb malý muž a velké čajové stromy – GUSHU albo mały człowiek i wielkie drzewa herbaciane.
19:00 – 21:00 Robert Maciąg: Kultury Świata: Chiny – Kraj ludzi i krajobrazów
Sala warsztatowa/degustacyjna (NA WSZYSTKIE PUNKTY PROGRAMU W SALI DEGUSTACYJNEJ OBOWIĄZUJĄ ZAPISY):
13:00 Wojciech Woźniak: W poszukiwaniu sprasowanego czasu – moderowana degustacja herbat puerh
14:00 Park Sou Won i Anna Walczak: Herbaty koreańskie z mistrzowskim pokazem ceremonii
15:00 Robert Tomczyk Sayama: Najrzadsze i najciekawsze herbaty ze zbiorów Sayamy
16:00 Michał Królikowski: Baozhong wczoraj i dziś vs. degustacja ciszy
17:00 Wiktoria Górecka: Kurs etykiety posługiwania się pałeczkami w różnych krajach Azji z degustacją od Sushi Corner
18:00 Anna Gołkowska i Adam Křiva: Herbaty japońskie
19:00 Jan Drchal: KAO CHA – stary, tradycyjny sposób przygotowania herbaty Mao Cha i herbat sheng puer
14:00 Park Sou Won i Anna Walczak: Herbaty koreańskie z mistrzowskim pokazem ceremonii
15:00 Robert Tomczyk Sayama: Najrzadsze i najciekawsze herbaty ze zbiorów Sayamy
16:00 Michał Królikowski: Baozhong wczoraj i dziś vs. degustacja ciszy
17:00 Wiktoria Górecka: Kurs etykiety posługiwania się pałeczkami w różnych krajach Azji z degustacją od Sushi Corner
18:00 Anna Gołkowska i Adam Křiva: Herbaty japońskie
19:00 Jan Drchal: KAO CHA – stary, tradycyjny sposób przygotowania herbaty Mao Cha i herbat sheng puer
Do rezerwacji miejsc w sali degustacyjnej upoważnia wcześniejsze zamówienie limitowanej czarki festiwalowej. Aby dokonać rezerwacji należy napisać maila na adres info@zamek.wroclaw.pl z tematem „Rezerwacja – Czaisz?” a w treści należy napisać imię i nazwisko, wybrane punkty programu oraz numer biletu – czarki – np: „TNA/00000”.
Czarki można zakupić w tym miejscu: https://goo.gl/EaxmLj Odbiór w punkcie informacyjnym w czasie festiwalu.
I piętro:
Wystawa fotografii „Herbaciane plantacje Sri Lanki – zagrożenia i piękno”
autorstwa Dominiki Kustosz
Wystawa fotografii „Herbaciane plantacje Sri Lanki – zagrożenia i piękno”
autorstwa Dominiki Kustosz