Festiwal Herbaciany „Czaisz?” 2017
„To bardzo dziwne, jak nasz intelekt jest zdominowany przez układ trawienny. Nie możemy pracować ani myśleć, gdy nie pozwala nam na to nasz żołądek. Dyktuje nam emocje i uczucia. Po jajkach na bekonie mówi „Pracuj!”, po befsztyku i porterze mówi „Śpij!„. Po filiżance herbaty mówi do naszego mózgu: „Teraz powstań i pokaż swoja siłę. Bądź przekonujący, myśl poważnie, bądź twardy; czystym wzrokiem patrz na Naturę i na życie; rozłóż białe skrzydła myśli i unieś się nad światem, podążaj drogą wśród migoczących gwiazd prosto do wrót wieczności!”
Jerome K. Jerome w książce pt. „Trzech mężczyzn w łodzi”
Herbata urzeka bogactwem swojego świata, pije się ją by zapomnieć o otaczającym nas hałasie. Z każdym łykiem czaruje nas smakiem i aromatem, porywa ceremonią i intryguje niezwykłą historią oraz kulturą. Po raz drugi chcemy Was zabrać w ten zaczarowany herbaciany świat, który we współpracy z Czajownią, stworzymy w murach Centrum Kultury „Zamek” we Wrocławiu podczas Festiwalu „Czaisz?”.
W tym roku w programie naszej imprezy skupimy się na różnorodności związanej z herbatą, na ogromnej palecie jej smaków i aromatów, sposobów podawania, ceremonii. Przygotowujemy dla Was bazar herbaciany, pokazy parzenia i degustacje, projekcje filmów o tematyce herbacianej, wyjątkowe wykłady oraz inne atrakcje dla ciała i ducha. Będzie to spotkanie wyjątkowe, tworzone przez ludzi z pasją dla wszystkich którzy już połknęli herbacianego bakcyla lub dopiero by chcieli to uczynić.
Program godzinowy:
13:00 – 20:00 – Bazar herbaciany, stoiska oferujące m.in. herbaty z całego świata, ceramikę, miody, soki, ciasta, sushi
13:00 – Pokaz i nauka gry w go
Z pozoru prosta gra „w kamyczki”, jest świetnym przykładem połączenia zabawy i zmysłu taktycznego, tak bardzo potrzebnego w licznych wojnach, które targały Japonią.
13:00 – Pokaz i nauka gry w go
Z pozoru prosta gra „w kamyczki”, jest świetnym przykładem połączenia zabawy i zmysłu taktycznego, tak bardzo potrzebnego w licznych wojnach, które targały Japonią.
13:20 – Film Dokumentalny: Korzeń
Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – Instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy. Korzeń zbliża nas do wartości podstawowych nie tylko w gastronomii, lecz także w otaczającym świecie.
Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – Instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy. Korzeń zbliża nas do wartości podstawowych nie tylko w gastronomii, lecz także w otaczającym świecie.
14:00 – Pokaz i nauka gry w hanafudę
Karty pojawiły się w feudalnej Japonii wraz z Europejczykami, zyskując wielkie zainteresowania. Potem nastąpiły dwustuletnie próby przerabiania europejskich gier karcianych, które były wciąż zakazywane przez szogunat, w obawie przed hazardem, co osiągnęło efekt odwrotny, choć gra faktycznie nabrała artystycznego wymiaru, a każda karta potrafi być dziełem sztuki.
Karty pojawiły się w feudalnej Japonii wraz z Europejczykami, zyskując wielkie zainteresowania. Potem nastąpiły dwustuletnie próby przerabiania europejskich gier karcianych, które były wciąż zakazywane przez szogunat, w obawie przed hazardem, co osiągnęło efekt odwrotny, choć gra faktycznie nabrała artystycznego wymiaru, a każda karta potrafi być dziełem sztuki.
14:00 – Oficjalne otwarcie
14:30 – Warsztaty herbaciane dla dzieci
15:30 – Na szlaku herbaty / The Tea Trail with Simon Reeve
Herbata jest jednym z najbardziej charakterystycznych napojów związanych z angielską kulturą. Brytyjczyk Simon Reeve w trakcie swojej podróży szlakiem herbaty przekonuje się, że słynne five o’clock ma swój rodowód w niechlubnej historii kolonialnej. By przekonać się, jak wyglądały początki angielskiej uprawy herbaty udaje się w podróż na Czarny Ląd, do dawnych brytyjskich kolonii m.in. w Kenii i Ugandzie. Na swojej drodze spotyka ludzi, którzy współcześnie związali swoje życie z produkcją herbacianego naparu m.in. robotników, plantatorów oraz przetwórców.
Herbata jest jednym z najbardziej charakterystycznych napojów związanych z angielską kulturą. Brytyjczyk Simon Reeve w trakcie swojej podróży szlakiem herbaty przekonuje się, że słynne five o’clock ma swój rodowód w niechlubnej historii kolonialnej. By przekonać się, jak wyglądały początki angielskiej uprawy herbaty udaje się w podróż na Czarny Ląd, do dawnych brytyjskich kolonii m.in. w Kenii i Ugandzie. Na swojej drodze spotyka ludzi, którzy współcześnie związali swoje życie z produkcją herbacianego naparu m.in. robotników, plantatorów oraz przetwórców.
16:00 – Pokaz i nauka gry w shogi
Protoplastą wielu gier stołowych jest indyjska chaturanaga, która następnie ewoluowała w europejskie i arabskie szachy, a także chińskie gry bitewne. Gra dotarła też w końcu do Japonii, gdzie powstało wiele jej wersji, ale najpopularniejszą stała się gra „w generałów”, czyli shogi.
Protoplastą wielu gier stołowych jest indyjska chaturanaga, która następnie ewoluowała w europejskie i arabskie szachy, a także chińskie gry bitewne. Gra dotarła też w końcu do Japonii, gdzie powstało wiele jej wersji, ale najpopularniejszą stała się gra „w generałów”, czyli shogi.
17:00 – Wykład: Mad tea party, czyli najdziwniejsze ceremonie herbaciane świata
Anton Tiscornia – niestrudzony w zgłębianiu źródeł herbaty fascynat tego napoju i wytrwały propagator jego walorów, zaprasza na wykład z degustacją. W programie: niszowe ceremonie japońskie, ceremonie wędrowców stepowych, zapomniane imprezy herbaciane antyczności, nowopowstałe ceremonie współczesne, ortodoksja czy ‚eterodoksja’ ceremonii?, globalizacja w oczach nowych mistrzów Dalekiego Wschodu. Wykładowi towarzyszyć będzie degustacja kilku herbat, w tym herbaty po mongolsku!
Anton Tiscornia – niestrudzony w zgłębianiu źródeł herbaty fascynat tego napoju i wytrwały propagator jego walorów, zaprasza na wykład z degustacją. W programie: niszowe ceremonie japońskie, ceremonie wędrowców stepowych, zapomniane imprezy herbaciane antyczności, nowopowstałe ceremonie współczesne, ortodoksja czy ‚eterodoksja’ ceremonii?, globalizacja w oczach nowych mistrzów Dalekiego Wschodu. Wykładowi towarzyszyć będzie degustacja kilku herbat, w tym herbaty po mongolsku!
18:30 – Wykład: Ścieżką herbaty – Korea, Japonia, Gruzja, Indie, Nepal
Piotr Mońka opowie o swoich podróżach na plantacje herbaty, o różnicach i podobieństwach w procesie produkcji, o historii i innych ciekawostkach. Opowieść będzie okraszona mnóstwem zdjęć i filmików.
Piotr Mońka opowie o swoich podróżach na plantacje herbaty, o różnicach i podobieństwach w procesie produkcji, o historii i innych ciekawostkach. Opowieść będzie okraszona mnóstwem zdjęć i filmików.