Czaisz? 2016 Droga herbaty do Europy
Herbata to nie tylko napar, który pijamy przy wielu okazjach czy w miłym towarzystwie. Łączy się z nim bowiem ogromna dawka historii i tradycji zrodzonych tysiące lat temu na Dalekim Wschodzie, ulegających wielu przemianom i rozwojowi, a w końcu wraz z podróżami europejczyków przeniesionych na nasz kontynent. W czasie pierwszej takiej imprezy herbacianej w naszym mieście przybliżymy Wam opowieści o pochodzeniu, rodzajach i legendach związanych z tą niesamowitą rośliną i napojem jednocześnie.Będziecie mogli posłuchać najwybitniejszych znawców czaju, przyjrzeć się ceremoniom parzenia herbaty oraz oczywiście skosztować najróżniejszych naparów. Nie zabraknie również stoisk z bogatym asortymentem herbat i akcesoriów herbacianych.
PROGRAM WYKŁADÓW:
13:00 – 14:00
Sześć kolorów herbaty
Wojciech Woźniak
Wykład „Sześć kolorów herbaty” będzie spotkaniem wprowadzającym uczestników w złożony i pozornie skomplikowany świat herbaty: świat odmian, gatunków, rodzajów i tradycji ich spożywania. Podczas wykładu poznamy nie tylko legendy o prapoczątkach herbacianej tradycji w Chinach, również dowiemy się, dzięki moderowanym degustacjom, czym właściwie różni się herbata zielona od herbaty oolong, dlaczego pu-erh nie powinien być nazywany herbatą czerwoną oraz czym dla Chińczyków są „nasze” herbaty czarne a także które z herbat najlepiej smakują świeże, a które dojrzewają przez lata – jak dobre wino.
Sześć kolorów herbaty
Wojciech Woźniak
Wykład „Sześć kolorów herbaty” będzie spotkaniem wprowadzającym uczestników w złożony i pozornie skomplikowany świat herbaty: świat odmian, gatunków, rodzajów i tradycji ich spożywania. Podczas wykładu poznamy nie tylko legendy o prapoczątkach herbacianej tradycji w Chinach, również dowiemy się, dzięki moderowanym degustacjom, czym właściwie różni się herbata zielona od herbaty oolong, dlaczego pu-erh nie powinien być nazywany herbatą czerwoną oraz czym dla Chińczyków są „nasze” herbaty czarne a także które z herbat najlepiej smakują świeże, a które dojrzewają przez lata – jak dobre wino.
14:00 – 15:00
Historia herbaty w Chinach
Robert Tomczyk ‘Sayama’
Będzie to opowieść sięgająca zakamarków dżungli Yunnanu, gdzie został odkryty krzew herbaciany i niewyobrażalnie ciekawej drodze herbaty po Państwie Środka, jej rozprzestrzenianiu się na północ i zachód. Dowiemy się jaki to miało wpływ na jej nazwę w świecie, usłyszymy o pierwszym Mistrzu Herbaty Lu Yu i jego dorobku, o postępowych zmianach za czasów Dynastii Ming, o Xiamen – wyspie handlarzy i poznamy historię powstania herbaty czarnej oraz inne legendy i zdarzenia związane z fenomenem herbaty.
Historia herbaty w Chinach
Robert Tomczyk ‘Sayama’
Będzie to opowieść sięgająca zakamarków dżungli Yunnanu, gdzie został odkryty krzew herbaciany i niewyobrażalnie ciekawej drodze herbaty po Państwie Środka, jej rozprzestrzenianiu się na północ i zachód. Dowiemy się jaki to miało wpływ na jej nazwę w świecie, usłyszymy o pierwszym Mistrzu Herbaty Lu Yu i jego dorobku, o postępowych zmianach za czasów Dynastii Ming, o Xiamen – wyspie handlarzy i poznamy historię powstania herbaty czarnej oraz inne legendy i zdarzenia związane z fenomenem herbaty.
15:00 – 16:00
Droga morska herbaty do Europy
Anton Tiscornia
Informacja o tym, że Rzymianie i Chińczycy pochodzą z jednego plemienia widoczna jest w chińskim rękopisie z III wieku. Dlaczego więc odkryliśmy zielone złoto dopiero w XVII wieku? Zapraszam do niecodziennej przygody w poszukiwaniu herbaty przez oceany, sztormy, azjatycką dżunglę, pola wojenne, nieznane regiony i narody. Szlakiem morskim odkryjemy historię spotkania Zachodu ze Wschodem.
16:00 – 17:00
Szlak herbaty przez Rosję
Murat Kornaev
Temat porusza bardzo bogatą historię drogi herbaty przez Rosję, autor podejmie próbę odpowiedzi na pytanie ‚Skąd i dokąd?’ w odniesieniu do szlaków handlowych oraz rozpowszechniania się zwyczajów picia herbaty i kultury herbacianej w Rosji. Odwołuje się przy tym do wielu różnorodnych tekstów źródłowych, co czyni podjęty temat bardzo interesującym.
Droga morska herbaty do Europy
Anton Tiscornia
Informacja o tym, że Rzymianie i Chińczycy pochodzą z jednego plemienia widoczna jest w chińskim rękopisie z III wieku. Dlaczego więc odkryliśmy zielone złoto dopiero w XVII wieku? Zapraszam do niecodziennej przygody w poszukiwaniu herbaty przez oceany, sztormy, azjatycką dżunglę, pola wojenne, nieznane regiony i narody. Szlakiem morskim odkryjemy historię spotkania Zachodu ze Wschodem.
16:00 – 17:00
Szlak herbaty przez Rosję
Murat Kornaev
Temat porusza bardzo bogatą historię drogi herbaty przez Rosję, autor podejmie próbę odpowiedzi na pytanie ‚Skąd i dokąd?’ w odniesieniu do szlaków handlowych oraz rozpowszechniania się zwyczajów picia herbaty i kultury herbacianej w Rosji. Odwołuje się przy tym do wielu różnorodnych tekstów źródłowych, co czyni podjęty temat bardzo interesującym.
17:00 – 18:00
Historia herbaty w Polsce
Joanna Bożek
Początki herbaty w Polsce sięgają XVII i XVIII wieku i był to bardzo trudny okres dla herbaty w naszym kraju, gdyż nie cieszyła się zbyt dobrą opinią. Pierwsza część wykładu opatrzona będzie dużą ilością cytatów z różnych źródeł na temat stosowania herbaty w tamtych czasach. W XIX wieku rozpoczął się trochę bardziej pozytywny okres dla herbaty w Polsce a to dzięki pojawieniu się samowarów z Rosji, które spopularyzowały picie herbaty oraz zainteresowanie nowym napojem i rytuałem. W XX wieku pojawiły się pierwsze polskie firmy importujące herbatę, a swój wpływ na kulturę herbaty w Polsce miały wojny. W czasach PRL pojawiły się herbaty granulowane, firmy prywatne zostały znacjonalizowane, pojawił się monopolista – Przedsiębiorstwo Obrotu Surowcami Spożywczymi i Towarami Importowanymi (POSTI). Wiek XXI to dynamiczny rozwój i pojawienie się szerokiego asortymentu szczególnie herbat ekspresowych oraz aromatycznych mieszanek. Powstaje wiele publikacji, szczególnie w mediach elektronicznych, powstają wyspecjalizowane sklepy.
Historia herbaty w Polsce
Joanna Bożek
Początki herbaty w Polsce sięgają XVII i XVIII wieku i był to bardzo trudny okres dla herbaty w naszym kraju, gdyż nie cieszyła się zbyt dobrą opinią. Pierwsza część wykładu opatrzona będzie dużą ilością cytatów z różnych źródeł na temat stosowania herbaty w tamtych czasach. W XIX wieku rozpoczął się trochę bardziej pozytywny okres dla herbaty w Polsce a to dzięki pojawieniu się samowarów z Rosji, które spopularyzowały picie herbaty oraz zainteresowanie nowym napojem i rytuałem. W XX wieku pojawiły się pierwsze polskie firmy importujące herbatę, a swój wpływ na kulturę herbaty w Polsce miały wojny. W czasach PRL pojawiły się herbaty granulowane, firmy prywatne zostały znacjonalizowane, pojawił się monopolista – Przedsiębiorstwo Obrotu Surowcami Spożywczymi i Towarami Importowanymi (POSTI). Wiek XXI to dynamiczny rozwój i pojawienie się szerokiego asortymentu szczególnie herbat ekspresowych oraz aromatycznych mieszanek. Powstaje wiele publikacji, szczególnie w mediach elektronicznych, powstają wyspecjalizowane sklepy.
18:00 – 19:00
‚Jak se dostal čaj do Prahy’
Aleš Juřina
W czerwcu 1848 roku w Pradze miał miejsce Zjazd Słowiański (Kongres Słowiański) – spotkanie reprezentantów narodów słowiańskich. Uczestniczyli w nim Polacy, Słowacy, Ukraińcy, Serbowie, Czesi, Chorwaci i Rosjanie, w tym Michaił Aleksandrowicz Bakunin – rosyjski myśliciel, panslawista i rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu. Niewątpliwie jeden z najbardziej znanych rewolucjonistów w XIX-wiecznych, głównie dzięki swojej charyzmie i bogatemu życiorysowi. Postać Bakunina zainspirowała wielu artystów. Dzięki temu stał się symbolem niezłomnego i idealistycznego bojownika o wolność. W książce ‘Ze všech koutů staré Prahy. Rozmarné obrázky z pražského života’ autorstwa Karela Kukly, znajduje się opowieść o tym, jak za sprawą Bakunina, herbata dostała się na barykady Pragi. Ta historia będzie wstępem do dyskusji o doświadczeniach związanych z importem herbaty, funkcjonowaniem herbaciarni i popularyzowaniem się kultury herbaty w Europie Środkowej.
‚Jak se dostal čaj do Prahy’
Aleš Juřina
W czerwcu 1848 roku w Pradze miał miejsce Zjazd Słowiański (Kongres Słowiański) – spotkanie reprezentantów narodów słowiańskich. Uczestniczyli w nim Polacy, Słowacy, Ukraińcy, Serbowie, Czesi, Chorwaci i Rosjanie, w tym Michaił Aleksandrowicz Bakunin – rosyjski myśliciel, panslawista i rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu. Niewątpliwie jeden z najbardziej znanych rewolucjonistów w XIX-wiecznych, głównie dzięki swojej charyzmie i bogatemu życiorysowi. Postać Bakunina zainspirowała wielu artystów. Dzięki temu stał się symbolem niezłomnego i idealistycznego bojownika o wolność. W książce ‘Ze všech koutů staré Prahy. Rozmarné obrázky z pražského života’ autorstwa Karela Kukly, znajduje się opowieść o tym, jak za sprawą Bakunina, herbata dostała się na barykady Pragi. Ta historia będzie wstępem do dyskusji o doświadczeniach związanych z importem herbaty, funkcjonowaniem herbaciarni i popularyzowaniem się kultury herbaty w Europie Środkowej.