Kalendarz imprez
  

KALENDARZ IMPREZ 2017

Festiwal Herbaciany" Czaisz?"

 

18 listopada 2017 roku

godz. 13:00 - 20:00

 

wstęp wolny

 

PROGRAM:

13:00 - Pokaz i nauka gry w go
Z pozoru prosta gra "w kamyczki", jest świetnym przykładem połączenia zabawy i zmysłu taktycznego, tak bardzo potrzebnego w licznych wojnach, które targały Japonią.

 

13:20 - 14:00 - Film Dokumentalny: Korzeń
Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – Instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy. Korzeń zbliża nas do wartości podstawowych nie tylko w gastronomii, lecz także w otaczającym świecie.

 

14:00 - Pokaz i nauka gry w hanafudę
Karty pojawiły się w feudalnej Japonii wraz z Europejczykami, zyskując wielkie zainteresowania. Potem nastąpiły dwustuletnie próby przerabiania europejskich gier karcianych, które były wciąż zakazywane przez szogunat, w obawie przed hazardem, co osiągnęło efekt odwrotny, choć gra faktycznie nabrała artystycznego wymiaru, a każda karta potrafi być dziełem sztuki.

 

14:00 - 14:15 - Oficjalne otwarcie 

 

14:30 - 15:20 Warsztaty herbaciane dla dzieci

 

15:30 - 16:20 Na szlaku herbaty / The Tea Trail with Simon Reeve
Herbata jest jednym z najbardziej charakterystycznych napojów związanych z angielską kulturą. Brytyjczyk Simon Reeve w trakcie swojej podróży szlakiem herbaty przekonuje się, że słynne five o'clock ma swój rodowód w niechlubnej historii kolonialnej. By przekonać się, jak wyglądały początki angielskiej uprawy herbaty udaje się w podróż na Czarny Ląd, do dawnych brytyjskich kolonii m.in. w Kenii i Ugandzie. Na swojej drodze spotyka ludzi, którzy współcześnie związali swoje życie z produkcją herbacianego naparu m.in. robotników, plantatorów oraz przetwórców.

 

16:00 - Pokaz i nauka gry w shogi
Protoplastą wielu gier stołowych jest indyjska chaturanaga, która następnie ewoluowała w europejskie i arabskie szachy, a także chińskie gry bitewne. Gra dotarła też w końcu do Japonii, gdzie powstało wiele jej wersji, ale najpopularniejszą stała się gra "w generałów", czyli shogi.

 

17:00 - Wykład: Mad tea party, czyli najdziwniejsze ceremonie herbaciane świata
Anton Tiscornia - niestrudzony w zgłębianiu źródeł herbaty fascynat tego napoju i wytrwały propagator jego walorów, zaprasza na wykład z degustacją. W programie: niszowe ceremonie japońskie, ceremonie wędrowców stepowych, zapomniane imprezy herbaciane antyczności, nowopowstałe ceremonie współczesne, ortodoksja czy 'eterodoksja' ceremonii?, globalizacja w oczach nowych mistrzów Dalekiego Wschodu. Wykładowi towarzyszyć będzie degustacja kilku herbat, w tym herbaty po mongolsku!

 

18:30 - Wykład: Ścieżką herbaty - Korea, Japonia, Gruzja, Indie, Nepal
Piotr Mońka opowie o swoich podróżach na plantacje herbaty, o różnicach i podobieństwach w procesie produkcji, o historii i innych ciekawostkach. Opowieść będzie okraszona mnóstwem zdjęć i filmików.


 

Bazar herbaciany - wyśmienite herbaty z całego świata od najlepszych polskich dystrybutorów, ceramika i akcesoria do parzenia herbaty, zdrowa żywność.

Degustacje herbaty i pokazy ceremonii.
Pokazy filmów o tematyce herbacianej.
Spotkanie podróżnicze “Ścieżkami herbaty - ralacja z wypraw na plantacje Korei, Japonii, Indii, Nepalu i Gruzji” - Piotr Mońka
Wykład “Mad tea party, czyli najdziwniejsze ceremonie herbaciane świata” - Anton Tiscornia

 

W tym roku w programie naszej imprezy skupimy się na różnorodności związanej z herbatą,
na ogromnej palecie jej smaków i aromatów, sposobów podawania, ceremonii. Przygotowujemy dla Was bazar herbaciany, pokazy parzenia i degustacje, projekcje filmów o tematyce herbacianej, wyjątkowe wykłady oraz inne atrakcje dla ciała i ducha. Będzie to spotkanie wyjątkowe, tworzone przez ludzi z pasją dla wszystkich którzy już połknęli herbacianego bakcyla lub dopiero by chcieli to uczynić.


Herbata urzeka bogactwem swojego świata, pije się ją by zapomnieć o otaczającym nas hałasie. Z każdym łykiem czaruje nas smakiem i aromatem, porywa ceremonią i intryguje niezwykłą historią oraz kulturą. Po raz drugi chcemy Was zabrać w ten zaczarowany herbaciany świat, który we współpracy z Czajownią, stworzymy w murach Centrum Kultury "Zamek" we Wrocławiu podczas Festiwalu "Czaisz?". 


 .

 

 To bardzo dziwne, jak nasz intelekt jest zdominowany przez układ trawienny. Nie możemy pracować ani myśleć, gdy nie pozwala nam na to nasz żołądek. Dyktuje nam emocje i uczucia. Po jajkach na bekonie mówi „Pracuj!”, po befsztyku i porterze mówi „Śpij!„. Po filiżance herbaty mówi do naszego mózgu: „Teraz powstań i pokaż swoja siłę. Bądź przekonujący, myśl poważnie, bądź twardy; czystym wzrokiem patrz na Naturę i na życie; rozłóż białe skrzydła myśli i unieś się nad światem, podążaj drogą wśród migoczących gwiazd prosto do wrót wieczności!”

Jerome K. Jerome w książce pt. „Trzech mężczyzn w łodzi”
 

 

 

 

X

Uwaga! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii. Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez www.zamek.wroclaw.pl lub podmioty trzecie w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka dotycząca cookies

AKCEPTUJĘ