Kalendarz imprez
  

KALENDARZ IMPREZ 2017

 

Jarmark Jadwiżański 2017
Dwór Piastowskiego Księcia

1 października (niedziela)

godz. 11:00 - 19:00

 

Obozowisko Wojów Piastowskich Jantar, walki w kręgu, wielka inscenizacja bitwy, pokazy rzemiosł, koncerty muzyki dawnej, czy spektakl plenerowy - to najważniejsze atrakcje Jarmarku Jadwiżańskiego, średniowiecznej imprezy plenerowej, na którą 1 października zaprasza wrocławskie Centrum Kultury "Zamek". W tym roku organizatorzy postawili szczególny akcent na kulinaria, dlatego w programie znajdziemy wykłady, pokazy, warsztaty oraz degustacje popularnych w średniowieczu potraw. Wydarzenie, któremu towarzyszy duży jarmark kupiecki ze specjalną strefą Slow Food, odbędzie się na malowniczych terenach wokół Zamku Leśnickiego od godz.11:00 do 19:00, wstęp wolny.

 

Program godzinowy Jarmarku

 



Obozowisko Drużyny Wojów Piastowskich Jantar
Dwór Piastowskiego Księcia

 

 

Jantar to grupa rekonstrukcyjna, popularyzująca spuściznę kulturową naszych słowiańskich i indoeuropejskich przodków. Pieczołowicie odtwarzane stroje, elementy obozowiska i oddanie sprawie członków Drużyny sprawiły, że zainteresowali się nimi również twórcy filmowi. Drużyna wzięła udział w wielu produkcjach filmowych, m.in. „Stara Baśń” ,''Wyspa władców'' - o początkach polskiej państwowości, czy w kręconym właśnie filmie dokumentalnym o podbojach Mieszka I.

 

W swoim obozowisku, Drużyna Wojów Piastowskich Jantar odtworzy dwór wczesnopiastowskiego księcia. Zobaczyć tam będzie można salę tronową, średniowieczne meble, ręcznie tkane kilimy, bogate sprzęty codziennego użytku. Wśród nich znajdą się tam też przedmioty wykorzystane w filmie Jerzego Hoffmana pt. „Stara Baśń”, np. tron legendarnego Popiela (Bogdana Stupki), pancerz lamelkowy Piastuna (Daniela Olbrychskiego), ozdoby żony Wisza (Anny Dymnej) i filmowego Smerdy (Macieja Kozłowskiego), skóry, kotły, sprzęty codziennego użytku, uzbrojenie, naczynia, stanowiska rzemieślników etc.

 

 

Na terenie obozu zobaczyć będzie można również pokazy inscenizujące średniowieczne życie:
- średniowieczną zbrojownię (prezentacja pancerzy z możliwością przymierzania),
- tkanie na bardzie,
- wybijanie monet średniowiecznych,
-  wędzarnię kłodową, w której wędzone będą ryby, mięsa i wędliny,
- stanowiska garncarza
- warsztat kaletnika
- stanowisko Viking Kristall z biżuterią średniowieczną (srebrną i brązową), która na co dzień jest prezentowana z Muzeum w Sztokholmie

Drużyna poprowadzi też konkursy dla uczestników Jarmarku. Zmagać się będzie można m.in. w strzelaniu z łuku czy miotaniu oszczepem. Na zwycięzców czekać będą nagrody.

Nie zabraknie również pokazów walk z bogatą narracją, których fabuła nawiązywać będzie do starodawnych legend oraz wydarzeń historycznych z dziejów Polski.
Na widzów czeka pokaz walk w kręgu, a na finał Jarmarku odbędzie się wielka inscenizacja bitwy w blasku płonących pochodni.

 

 

www.facebook.com/DruzynaJantar/

https://www.youtube.com/watch?v=KD2NmytXdHM

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,414133,powstaje-film-dokumentalny-o-podbojach-mieszka-i.html


Koncerty

 

 

 

Dziwoludy - grupa ludzi, którą połączyła pasja muzyczna i… średniowiecze. Odłączyli swoje gitary, wzmacniacze, multiefekty i chwycili za proste drewniane instrumenta. Przywdziali zgrzebne sukmany, a teraz wędrują od zamków, grodów po obozowiska. Przygrywają na biesiadach i turniejach sławiąc pieśnią czas dawnych Słowian. A i do tańca wybiorą skoczną nutę. Pomysł na zespół zaświtał w głowie niejakiego Szuwara z Wrocławia, kiedy to koło roku 2014, włóczył się po turniejach i zlotach z grupą odtwórców wczesnośredniowiecznych. Na jego zew odpowiedziało kilku muzyków na tyle odważnych, by porzucić swoje współczesne przyzwyczajenia. I tak oto metalowy gitarzysta przerzucił się na 3 strunowe panduri, jego kolega z kapeli dostał do ręki saz, jazzowy kontrabasista krytycznie spojrzał na drewniany flet, rockowy perkusista dowiedział się że ma grać na barabanie, klasyczna skrzypaczka niepewnie ujęła smyczek kemenche, a doświadczona wokalistka została odesłana na pierwszą lekcje śpiewu białego. Oj, nie było łatwo. Zwłaszcza, jeśli nadmienić, że w doborze repertuaru czekało ich jeszcze żmudne przekopywanie się przez źródła historyczne i odmęty internetów.

https://www.facebook.com/Dziwoludy/
http://www.dziwoludy.prv.pl/
https://www.youtube.com/Dziwoludy

 

 

Huskarl - gnieźnieński zespół Muzyki Dawnej. Grają muzykę średniowieczną z elementami folku, muzyki celtyckiej i filmowej, ubrani w stroje średniowieczne. Ich instrumentarium tworzą: dudy średniowieczne, dudy galicyjskie, bębny różnego rodzaju oraz przeszkadzajki.

https://www.facebook.com/HuskarlFanpage/
https://www.youtube.com/watch?v=ba7k6-SnI6Y

 

Spektakl

„Księga Błazna – moralitet plebejski” – średniowieczno - jarmarczne, muzyczne widowisko plenerowe Teatru Rozrywki Trójkąt z Zielonej Góry

 

 

Spektakl „Księga błazna – moralitet plebejski” to rekonstrukcja późnośredniowiecznego teatru lalkowego, opartego na autorskim tekście, zawierającym elementy tradycyjnych wątków moralitetowych potraktowanych w przewrotnie zabawny sposób. Osiowa postać błazna, Figraszek, jest wpisana w funkcję bohatera popularnego, załatwiającego wszelkie kwestie za pomocą inteligencji i poczucia humoru, w przeciwieństwie do większości tradycyjnych bohaterów, rozwiązujących wszystko brutalną siłą. Na swej drodze spotyka między innymi takie postaci, jak śmierć, smok, rycerze, król, diabeł i z każdą nawiązuje specyficzną relację, prowadzącą do pouczającej pointy. Oprócz warstwy lalkowych form różnej wielkości, w spektaklu ważne są relacje między aktorami – Mistrzem, jego żoną Małgorzatą i uczniem Emilem. Konflikty między nimi są integralną częścią przedstawienia i okazją do komicznych scen. Całość przepleciona jest wykonywanymi z towarzyszeniem wielu różnych instrumentów (w tym rekonstrukcyjnych) krótkimi balladami kwitującymi wiele z granych scen. Wykorzystywane instrumenty to m.in.: lutnia długoszyjkowa, domra, cymbały, zurna, bęben obręczowy, piszczałki, flet, lira korbowa, kołatka, mandolina, okaryna.


 

Jedzenie naturalne w wiekach dawnych i dziś

„Jadło dawne” - wykład z pokazem - Pracowania Jamirka

 

 

Pokaz jadła dawnego obejmie prezentację rozmaitych produktów oraz potraw, które były pozyskiwane i przyrządzane przez ludność zamieszkującą tereny Polski w okresie wczesnego Średniowiecza. Zostaną omówione najważniejsze sposoby pozyskiwania żywności, jej przechowywania – zgodnie z cyklem natury, aby przetrwać zimę, a także o przygotowywaniu potraw w dwóch okresach: gdy pożywienia jest pod dostatkiem oraz gdy korzystamy z zapasów. W czasie wykładu obalimy także mity na temat żywienia. Słuchacze dowiedzą się także czego możemy nauczyć się od ludzi żyjących we Wczesnym Średniowieczu na temat zdrowego żywienia.

W czasie pokazu będzie można zobaczyć w jaki sposób i jakimi przyrządami kuchennymi przyrządzano posiłki, dowiedzieć się składzie potraw, konsystencji.

Można będzie uzyskać przepis na zdrowe dania z kuchni dawnej, dzięki którym nasi przodkowe wzmacniali swoje zdrowie. Zobaczyć będzie można także naczynia służące do przygotowywania dań oraz przechowywania żywności.

Prezentowane będą rośliny zielone dzikorosnące, te uprawiane, suszone zioła, owoce lasu, zboża, nasiona, oleje, mięso w postaci suszonej, sery, ryby wędzone, przyprawy, sól kamienna i inne pospolicie wykorzystywane do spożycia produkty.

 


Degustacja z wykładem nt. warzyw nieuprawnych w kulinariach średniowiecznych i dzisiejszych - GRUPA CHWASTOŻERCY

Koordynacja i prowadzenie: Anna Rumińska, Matka Chwastożercy, architekt, antropolog kultury i jedzenia, projektant zieleni i przestrzeni publicznej

www.facebook.com/pg/chwastozercy


Convivium Slow Food Dolny Śląsk - prezentacja nt. filozofii, ruchu i produktów "Slow Food International"

- prowadzenie: Anna Rumińska, Matka Chwastożercy, architekt, antropolog kultury i jedzenia, projektant zieleni i przestrzeni publicznej.

Prezentacja towarzyszy Strefie Slow Food na Jarmarku. Convivium Slow Food Dolny Śląsk jest Partnerem Produktowym tej strefy.

https://www.facebook.com/slowfooddolnyslask/

 

 Strefa Slow Food

 

 

 

1. Anna Rumińska - Convivium Leader,  Slow Food Dolny Śląsk - wykład z projekcją nt. filozofii, organizacji i społecznego ruchu konsumenckiego Slow Food
https://www.slowfood.com
https://www.facebook.com/slowfoodinternational/
https://www.facebook.com/slowfooddolnyslask/

 

2. Zofia Kowalczyk - Skarby Lasu / Kłodzko - miniwykład o wytwarzaniu ziolowych ekstraktów archaiczną techniką na zimno i degustacja syropu ziołowego na zimno
https://slowfooddolnyslask.org/skarbylasu-dolnyslask

 

3. Marcin Goetz - Słodka Chatka / Trzcińsko - miniwykład nt. średniowiecznego piernikarstwa na Dolnym Śląsku i slowfoodowych pierników współczesnych
https://www.facebook.com/slodkachatka/
http://piernikowy.pl/

 

4. Anna Szlączka - Owoce Lutyni / Lutynia - miniwykład nt. rodzinnego sadownictwa i bioróżnorodności oraz prezentacja deseru z owoców bez pozostałości chemicznych
http://owocelutyni.pl/
https://www.facebook.com/owocelutyni/

 

5. Henryk Nowakowski -  Cydr Tradycyjny z Trzebnicy / Trzebnica - degustacja manufakturowego cydru z jabłek i gruszek i miniwykład nt. cydrownictwa
http://www.cydr-tradycyjny.pl/
https://www.facebook.com/cydr.tradycyjny/

 

6. Krzysztof Lasyk - Gospodarstwo Ekologiczne / Wilkanów - degustacja warzyw ekologicznych wraz z miniwykładem nt. zapomnianych odmian warzyw i tradycyjnego rolnictwa
http://gorskafarma.pl/
https://www.facebook.com/GorskaFarma/

 

7. Piotr Klepacz - CeltyckieSmaki - degustacja śledzi kiszonych na modłę średniowieczną wraz z miniwykładem o ich historii
http://celtyckiesmaki.pl/
https://www.facebook.com/kiszonesledzie/

 

8. Małgorzata Makuchowska - Gospodarstwo Rolne / Wieża - degustacja deseru z soku malinowego z własnych malin i miniwykład o manufakturowym przetwórstwie oraz hodowli owcy wrzosówki polskiej nominowanej w Arce Smaku Slow Food
https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/wrzosowka-sheep/
http://slowfooddolnyslask.org/owca-wrzosowka-polska/

 

9. Jacek Rylski - Olejarnia Bożydar -  miniwykład nt. zimnotłoczonych olejów wraz z ich degustacją
http://olejarnia-bozydar.pl/


Partner Produktowy: Convivium Slow Food Dolny Śląsk

 

Warsztat kiszenia buraczków na domowy zakwas buraczany i wspólne przygotowanie surówki z kiszonych buraczków - Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder

 

 

Kwaszenie to znana od wieków i wysoko ceniona - zarówno przez dietetyków jak i smakoszy - metoda utrwalania warzyw, owoców i grzybów. Kiszonki są smaczne i odżywcze. Zawierają wiele cennych składników mineralnych, a przede wszystkim są świetnym źródłem witaminy C. Regularne spożywanie kwaszonych produktów niesie wiele korzyści dla zdrowia. O tej porze roku to prawdziwy skarb.

Warsztaty poprowadzi przedstawiciel Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajder, które posiada ponad 50 lat tradycji rodzinnych w kiszeniu kapusty i ogórków. Naturalnych, zdrowych kiszonek bez konserwantów.

 

Każdy z uczestników otrzyma zestaw produktów, słój oraz narzędzia do własnoręcznego przygotowania zakwasu, który zabierze ze sobą do domu. Wspólnie przygotowaną surówkę z kiszonych buraczków będzie można skonsumować na miejscu lub zabrać ze sobą do domu. (należy mieć własny pojemnik).

 

Koszt udziału w warsztatach: 12 zł. (liczba miejsc ograniczona)
Bilety do kupienia na miejscu lub na stronie: biletyna

https://www.facebook.com/michalsznajdergospodarstworolne/
http://www.sznajder.agro.pl/

 

Reko Gastronomia,
czyli spróbujmy potraw wg historycznych przepisów.

 

 

Podpłomyki Cysterskie wypiekane w plenerowym piecu chlebowym

Podpłomyki żytnie na zakwasie piwnym. Dla tych co cenią smaki średniowiecza proponuje podpłomyka ze śmietaną, czosnkiem, cebulą prażoną oraz czarnuszką jest to podpłomyk Cysterski.

https://www.facebook.com/podplomykicysterskie/?ref=br_rs


Kuchnia Rycerska

 


Potrawy wg oryginalnych historycznych przepisów, przygotowane na otwartym ogniu.

https://www.facebook.com/kuchniarycerska/


 

Dziki Słoik

 


Wypiekane naleśniki z naturalnymi dodatkami oraz spiżarnia pełna przetworów.

https://www.facebook.com/dzikisloik/

 

 

Atrakcje dla dzieci

 

Średniowieczny plac gier i zabaw:

Karuzela średniowieczna - dzięki tej niesamowitej rekonstrukcji, najmłodsi będą mogli poczuć się, jak ich rówieśnicy w XV wieku.

Plac walki na bezpieczne miecze – odgrodzone miejsce, gdzie dzieci walczą na bezpieczne miecze.

Zamek do burzenia – makieta zamku do którego dzieci rzucają woreczkami i celują do specjalnie wyciętych ruchomych elementów.

Karmienie Smoka – zabawa zręcznościowa dla najmłodszych dzieci

Turniej zabaw dla dzieci z nagrodami dla najlepszych
Warsztaty artystyczne

 

 

Jarmark Handlowy

 

Stoiska z produktami regionalnymi, ekologicznymi, artyści rękodzielnicy

Duży wybór miodów!
Miody pitne
Cydr
Oleje naturalne
Pieczywo na zakwasie
Suszone mięso
Kiszonki
Przetwory z warzyw i owoców
Ceramika artystyczna
Biżuteria artystyczna


 

Strefa Slow Food


Partner Produktowy: Convivium Slow Food Dolny Śląsk

W strefie pojawią się wystawcy, aktywni członkowie ze swoimi produktami spójnymi z filozofią Slow Food.


 

 


 

 

Dobre Piwo


Browar Probus
https://www.facebook.com/BrowarPROBUS/

 

Browar Warsztat Piwowarski
https://www.facebook.com/WarsztatPiwowarski/

 

 

 

 

Patroni medialni:

 

 

 

 

 

 

X

Uwaga! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii. Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez www.zamek.wroclaw.pl lub podmioty trzecie w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka dotycząca cookies

AKCEPTUJĘ